Лятното слънцестоене и магията на най-дългия ден от годината

Лятното слънцестоене и магията на най-дългия ден от годината
20 юни 2021

Ако попитате приятелите си какво знаят за лятното слънцестоене, което се случва на 20/21 Юни, вероятно ще ви отговорят, че това е най-дългият ден в годината.

 

Но освен, че е най-дългият ден от годината, лятното слънцестоене е уникално астрономическо явление, с магически заряд, и едно от чудесата на нашата Вселена.

 

В древни времена, лятното слънцестоене е било култово събитие на много места по света. Нашите предци са организирали ритуали, за да получат максимума от слънцестоенето, отправяли са молитви, за да им помогне, да им донесе късмет, просперитет за останалата част от годината, за добро здраве и много други. 

 

Юнското слънцестоене настъпва в един и същи момент за всички хора, по цялото земно кълбо; само часовите зони са различни, и докато в Северното полукълбо е лято, в Южното е зима.

 

По време на лятното слънцестоене денят е най-дълъг, а нощта най-къса в Северното полукълбо на Земята. Това е денят с най-продължителната дневна светлина, който бележи началото на лятото. На Юг от Екватора е обратнтото, и там започва зимата.

 

Юнското слънцестоене ще настъпи в България на 21 юни (Понеделник), в 06:32:09ч. местно време, като светлата част на деня ще бъде 15 часа 19 минути и 30 секунди. На Север от нас, денят ще бъде още по-дълъг, защото Земята е разположена така, че Северният полюс е наклонен най-много към Слънцето.

 

А ето и няколко любопитни факта за най-дългия ден в годината и Юнското слънцестоене:

 

Този ден е специален - Слънцето се намира най-високо в небето (или най-ниско, ако се намирате в Южното полукълбо), задържайки се там максимално дълго. 

 

Слънцето застава точно над Тропика на Рака. Тропикът на Рака е един от петте основни паралела от географската мрежа на Земята. Той е най-северният паралел, на който Слънцето може да се намира в най-високата си точка. Това явление настъпва по време на лятното слънцестоене, когато Северното полукълбо е максимално огряно от Слънцето.

 

Всъщност, Тропикът на Рака получава името си именно от положението на Слънцето, намиращо се в съзвездието Рак по време на лятното слънцестоене. Думата „тропик“ идва от гръцкото "τρόπος", означаващо „обрат“, тъй като Слънцето обръща посоката на своята най-висока точка след лятното слънцестоене.

 

Думата "слънцестоене" идва от латинските думи sol "слънце" и sitium "стои". По време на лятното слънцестоене пътят на Слънцето спира да напредва с всеки ден на Север и изглежда, че "стои" неподвижно в небето, преди да се върне обратно.

 

Може да е "най-дългият ден", но не е най-късният залез. Нито най-ранният изгрев!Най-ранните изгреви се случват преди лятното слънцестоене, а най-късният залез след него.

 

В Индия, с лятното слънцестоене приключва шестмесечен период, за който се счита, че е най-лесен за духовно израстване.

 

На този ден Слънцето изгрява най-далече в ляво на хоризонта и залязва в най-дясното възможно място. Слънчевата светлина пада върху места в дома ви, които не се осветяват в нито един друг момент.

 

Видът на енергията, която Слънцето излъчва най-силно не са ултравиолетовите или гама лъчите, а инфрачервена светлина. Това е най-силното излъчване на Слънцето, което ние усещаме като топлина.

 

Що се отнася до видимите емисии на Слънцето, най-силна е зелената светлина, и затова очите ни са максимално чувствителни към този цвят.

 

В крайна сметка обаче, повечето хора се интересуват само от един факт, свързан с Юнското слънцестоене: "Това е началото на Лятото!" (или на Зимата, ако живеете под Екватора).

 

Когато Слънцето достигне до Тропика на Рака, Северното полукълбо се радва на най-дългия ден от годината, и в продължение на хиляди години, това е било повод хората да празнуват.

 

Затова и Вие отпразнувайте Юнското слънцестоене и се възползвайте от нашата специална промоция по случай началото на астрономическото лято!  

 

#лято2021

 

Снимка: Fabio PartenheimerPexels

22 ноември 2021
La Vie En Rose

прочети още
3 октомври 2021
Как да се погрижим за кожата на лицето на прага на есента

Продължаваме с поредната тема от рубриката "Нашият козметик съветва" , където споделяме полезни съвети за грижа за кожата от бюти консултанта на Libra Passion - Ася Милева.

прочети още