Бюти рутина или бюти ритуал - каква е разликата?

Бюти рутина или бюти ритуал - каква е разликата?
15 юни 2021

Докато грижата за кожата се възприема като грижа за важен орган от нашето тяло и терминът „грижа за кожата“ се използва като синоним на „здраве за кожата“, то по-продължителните и педантични ежедневни бюти процедури понякога се смятат за малко прекалени, и дори за излишна суета.

 

ЕЖЕДНЕВНАТА БЮТИ РУТИНА ПОМАГА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА СТРЕСА И ТРЕВОЖНОСТТА 

 

Факт е, че създаването на дневна рутина, като почистване, хидратиране и подхранване на кожата на лицето всяка сутрин може да повлияе положително на нашето психично здраве. Ние, хората не се справяме добре с несигурността и ставаме тревожни, когато се изправим пред ситуация на несигурност или страх от загуба на контрол. Създаването и следването на рутина предполага, че ние се организираме до степен да знаем какво да очакваме, което от своя страна ни дава усещане за контрол. Така погледнато, рутината ни дава опора и сила.

 

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ РУТИНА И РИТУАЛ?

 

Докато рутината е въпрос на организация и повторение, това което различава ритуала от рутината е смисълът и намерението, които влагаме в рутината. Превръщането на рутината в ритуал изисква съзнателно усилие, постоянство, превръщането му от нещо обикновено, което правим без да се замисляме, в осъзнато действие. Иначе обикновеното действие по измиване на лицето преди лягане се превръща в ритуал за освобождаване от стреса и грижите, които са се насъбрали през деня. Нанасянето на хидратиращ или подхранващ продукт се превръща в ритуал за подхранване не само на кожата, но и в ритуал за зареждане на душата с нова енергия. И колкото повече повтаряме един ритуал във времето, толкова по-значим става той за нас. Ако възприемате вечерния ритуал на измиване на лицето и като начин да освободите психическата и емоционална тежест от деня, неизмиването на лицето една вечер може да ви накара да почувствате известен дисбаланс.  

 

Грижата за кожата ни помага да създадем успокояващи ритуали, защото почистването на лицето и нанасянето на хидратиращ или подхранващ продукт е обикновено действие, което ни фокусира до степен да се съсредоточим в момента, и докосвайки се до своята кожа ние буквално се докосваме до своята същност, като по този начин увеличаваме своята осъзнатост и присъствие в този момент на целенасочена грижа за себе си.

 

Снимка: Polina Kovaleva/Pexels 

 

22 ноември 2021
La Vie En Rose

прочети още
3 октомври 2021
Как да се погрижим за кожата на лицето на прага на есента

Продължаваме с поредната тема от рубриката "Нашият козметик съветва" , където споделяме полезни съвети за грижа за кожата от бюти консултанта на Libra Passion - Ася Милева.

прочети още