Допаминово облекло - как да се обличаме щастливо?

Допаминово облекло - как да се обличаме щастливо?
10 декември 2021

Първата глътка ароматно кафе сутрин. Пеперудите в стомаха, когато чуем гласът на любимия човек. Красивата гледка на безкрайното море. Слушането на любима музика. Какво е общото между всички тези неща? Допаминът. Той предизвиква приятни емоции и кара сърцето ни да затанцува.

 

Какво представлява допаминът?

 

Допаминът е хормон, предизвикващ чувство на удовлетворение и радост. Той е невротрансмитер, който се произвежда в мозъка, изпращайки сигнали между невроните. Когато започнем да свързваме определена дейност с удоволствие, само спомен или очакване може да бъде достатъчно, за да повиши нивата на допамина. Това може да бъде определена храна, секс, пазаруване или почти всичко, което ни харесва. Именно с този механизъм могат да се обяснят много зависимости – към наркотици, цигари, шоколад.

 

Допаминът се освобождава, когато мозъкът ни очаква награда, създавайки чувство на удоволствие, и това от своя страна ни мотивира да повтаряме определено поведение. Съответно, ниските нива на допамин са свързани с понижена мотивация и намален ентусиазъм. За хората в депресия е обичайно да имат ниски нива на допамин. Ако сме депресирани, е трудно да се мотивираме да изпълняваме рутинни задачи, като ходене на работа или дори да говорим с приятели.

 

Как допаминът се свързва с модните тенденции в облеклото?

 

Както вече знаем, удобните и практични дрехи се наложиха като тренд в резултат на пандемията. Паралелно с тази тенденция започна да набира популярност и друго движение в модата, което свързва облеклото с нашето душевно състояние. Прведено от английски означава "допаминово облекло" (dopamine dressing). Тази модна тенденция се основава на теорията, че изборът на определени дрехи може да ни направи щастливи и да повиши настроението ни. Да оформяме стила си на обличане по начин, който да повлияе положително на вътрешното ни състояние е отчасти мода, отчасти осъзнатост.

 
 
Допаминовото облекло е субективно и може да означава различни неща за различните хора. За някои това може да е носенето на кецове, а за други - обувки на висок ток. Едни хора могат да намират радост в ярките цветове, а други да предпочитат черното или бялото. Известно е, че цветовете подобряват настроението ни, но асоциацията на всеки човек с определен цвят е различна. Допаминовото облекло не се ограничава само до цветовете, но в повечето случаи се свързва с тях, и е начин, по който хората се опитват да се противопоставят на мрачното настроение, съпровождащо пандемията. 
 
 

Снимка: Антон Леонардович Варфоломеев/Pexels

22 ноември 2021
La Vie En Rose

прочети още
3 октомври 2021
Как да се погрижим за кожата на лицето на прага на есента

Продължаваме с поредната тема от рубриката "Нашият козметик съветва" , където споделяме полезни съвети за грижа за кожата от бюти консултанта на Libra Passion - Ася Милева.

прочети още