Етиката на бъдещето

Етиката на бъдещето
23 септември 2021

"Красота" е първата дума, която ни идва наум, когато мислим за модна и "бюти" индустрия, но все по-голям брой потребители очакват да открият в продуктите, които купуват качества като "органичен" или "рециклиран", както и гаранция за тяхното екологично, етично и устойчиво производство. 

 

Не става въпрос за противопоставяне на „естествено“ срещу „химия“, защото повечето био и натурални съставки преминават през процеси на преработка, и в крайния продукт не са в състоянието, в което се срещат в природата. Това, което различава продуктите на еко индустрията е, че те се произвеждат чрез щадящи околната среда технологии, и погледнато по този начин, закупуването на такъв продукт е стъпка към по-осъзнат потребителски избор.

 

Ако вземем козметиката, основната ценност на натуралното или органично производство е, че то се стреми да бъде в хармония с природата. включително и по отношение на материалите за опаковки, които използва. Органично ориентираните брандове търсят иновативни технологии, които минимизрат използването на пластмаса и залагат на рециклируеми или биоразградими материали. Не по-малко ценен е фактът, че много от тези брандовете са сертифицирани като "cruelty-free", което означава, че нито продуктите, нито техните компоненти са били тествани върху животни, и производството им не е свързано с причниняване на болка и страдание. 

 

В модната индустрия появи терминът устойчива мода (sustainable fashion), често наричана еко мода. Устойчивата мода се развива като контрапункт на т.нар. бърза мода и набира все повече привърженици, особено сред поколението, родено около 2000 година. Бързата мода буквално залива пазара с продукти. Брандовете, от висок до нисък клас, се състезават кой първи ще представи нови колекции, и в крайна сметка качеството отстъпва на количеството. Всеки има в гардероба си не една дреха, която никога не е обличал и никога няма да облече. Бързата мода има и много висока цена - ежегодно изхвърляне на хиляди тонове неносени дрехи и текстил, за които са похабени ценни природни ресурси и са увеличени отпадъците, изхвърляни в природата.   

 

Обратно на бързата мода, устойчивата мода е бавна, което означва по-високо качество на дрехите, правещо ги по-трайни, с възможност за по-дълга употреба. Суровините за производство са взети “назаем” от природата, защото могат да бъдат  рециклирани и ползвани многократно. Технологиите на произвоство свеждат до минимум пилеенето на прясна вода и изхвърлянето на вредни химикали, и не на последно място имат щадящо отношение към животните. Носенето на дрехи от естествен косъм например, е все по-непривлекателно, дори грозно, и производителите са принудени да се съобразяват с този факт.

 

Друга набираща популярност тенденция, особено сред най-младите потребители, е купуването на дрехи втора употреба, или както е популярно да се наричат "thrift stores". Пазаруването в тези магазини в никакъв случай не е срамно, а напротив – дори много практично и забавно. Винаги можете да попаднете на някое съкровище - оригинална дизайнерска дреха, която иначе не можете да си позволите. И освен радостта от безценната находка да се почувствате щастливи, че допринасяте за опазването на околната среда, давайки нов живот на дрехата и намаляване на отпадъците. Интернет свързаността също дава огромен тласък на онлайн търговията с употребявани дрехи по цял свят. Популярни инфлуенсъри и модни гурута дават личен пример като популяризират този начин на пазаруване с многобройните си последователи.

 

 

Снимка: Ron Lach/Pexels

 

 

 

 

 

 

22 ноември 2021
La Vie En Rose

прочети още
3 октомври 2021
Как да се погрижим за кожата на лицето на прага на есента

Продължаваме с поредната тема от рубриката "Нашият козметик съветва" , където споделяме полезни съвети за грижа за кожата от бюти консултанта на Libra Passion - Ася Милева.

прочети още