• Начало /
  • Новини /
  • Летните грижи за околоочния контур, които не трябва да пренебрегваме!

Летните грижи за околоочния контур, които не трябва да пренебрегваме!

Летните грижи за околоочния контур, които не трябва да пренебрегваме!
15 август 2021

С тази статия поставяме начало на рубриката "Нашият козметик съветва" в блогa на Libra Passion. В новата ни рубрика ще споделяме съветите на бюти консултанта на бранда ни - Ася Милева, относно грижата за кожата, рутинните и сезонни процедури подходящи за домашни условия, и процедурите които се предлагат в салоните за красота.   

 

Ася работи като козметик от 2008 г. Завършила е Медицинския колеж на Медицинския университет в София с отличие и  квалификация "Професионален Бакалавър по медициннска козметика". Преминала е множество допълнителни обучения и успешно взети сертификати. Винаги е информирана относно актуалните тенденции по отношене на грижата за кожата и затова много дами и господа са поверили грижата за своята красота и привлекателност в нейните ръце. Ася вярва, че козметичната грижа не трябва да се възприема като излишен разход, а като инвестиция в грижата за себе си, защото е важно да се научим да обичаме себе си, да бъдем здрави и щастливи, и с минимални средства и постоянство, кожата ни ще засияе! Освен всичко останало, Ася е зодия "Везни", което допълнително допринася за нейния естествен усет към  естетиката и красотата.

 

В днешната  тема нашата козметичка съветва как да се грижим за околоочния контур през лятото и как да предпазим тази деликатна зона на лицето от вредните слънчеви лъчи. В пъти по-фина, тази деликатна зона е по-нежна от останалите, предразположена е към отпускане и на по-висок риск от преждевременно стареене. Околоочният контур се различава от останалата част на лицето и в това, че е със слаба естествена защита и е по-уязвим от UV-лъчите. 

 

Нарастването на честотата на melanoma malignum през последните десетилетия се свързва с все по-популярните дейности на открито и навиците за излагане на слънце. Прекомерното излагане на слънце е широкоприета основна причина за вредните ефекти върху кожата, очите и имунната система. Според изследвания, четири от всеки пет случая на melanoma malignum  биха могли да бъдат предотвратени, ако се избегне увреждането, предизвикано от UV-лъчите.

 

Спазването на съветите на Световната здравна организация относно слънцезащитата може да промени тези наблагоприятни тенденции. Експертите на организацията препоръчват да се носят очила, шапки и подходящо облекло, които осигуряват фотозащита, като освен това е задължително да се нанасят слънцезащитни продукти върху онези зони от кожата, които остават открити.  Шапките с широка периферия предпазват зоната на очите, ушите, горната част на лицето и шията, а качествените слънчеви очила с висок UVA/UVB фактор защитават клепачите, които често са място за развитие на melanoma malignum. Неразумното излагане на слънце може да провокира развитието и на други сериозни поражения на очите, като катаракта, дегенарация на макулата и слънчево изгаряне на роговицата (кератит)

 

По отношение на слънцезащитните козметични продукти, те никога не трябва да се използват с цел удължаване на престоя на слънце, и трябва да се нанасят регулярно с цел гарантиране на оптимална защита. Изключително е важно да се знае, че колкото и често да се използват слънцезащитните продукти, колкото и висок да е техният фактор, те не предпазват кожата срещу рак и преждевременно стареене, а само от слънчево изгаряне! Най-ефективният начин за опазване здравето на кожата е да се избягва излагането на слънце в часовете, в които вредното слънчео излъчване е най-силно, като през летния сезон това е времето между 10 и 16 ч.

 

Важно е да се знае, че различните фототипове кожа имат нужда от различна фотозащита. Кожата в областта на околочния контур има нужда от мощна слънцезащита и факторът, който трябва да използваме в тази зона е 50+. Също толкова важно е да се използват качествени продукти за грижа в домашни условия - серум и околоочен крем. Това са продукти, които често са пренебрегвани от потребителите, а както вече споменахме, кожата в тази част на лицето е със съвсем различна структура - липсва мастна тъкан и съответно е необходимо да се полага по-интензивна грижа със специализирани продукти за околоочния контур. На пазара съществуват и множество продукти предназначени за тази зона от лицето във формата на салонни терапии, като е препоръчително като цяло кожата на лицето да започне да се подготвя за летния сезон много по-рано, още преди месец април.

 

В заключение, нека си пожелаем лятото да ни носи само прекрасни емоции и слънцето да ни гали, но да не му позволяваме да вреди на нашето здраве!

 

 

Снимка: Karolina Grabowska/Pexels

 

 

 

 

22 ноември 2021
La Vie En Rose

прочети още
3 октомври 2021
Как да се погрижим за кожата на лицето на прага на есента

Продължаваме с поредната тема от рубриката "Нашият козметик съветва" , където споделяме полезни съвети за грижа за кожата от бюти консултанта на Libra Passion - Ася Милева.

прочети още