Доставка, връщане и замяна

Поръчките, направени в Libra Passion Beauty Box могат да бъдат направени по два начина - с добавяне на продукта в количката, или с бърза поръчка по телефона

 

Бързата поръчка дава възможност да заявите желанието си за закупуване на даден продукт само и единствено с въвеждането на Вашия телефонен номер.

Функцията се изразява в специално предвидено за целта поле на страницата на конкретния продукт, в което Вие можете  да оставите своя номер. При натискане на бутон "Поръчай" системата ни изпраща имейл, известяващ за заявката, и ние ще се вържем с Вас, за да уточним детайлите за доставка.

 

Моля, проверете внимателно коректността на информацията за връзка с Вас!

 

След като направите поръчка,  ще получите  потвърждение по имейла, който сте предоставили, когато попълвате данните за поръчката. Моля, проверявайте папка spam на Вашия имейл, ако не сте получили писмо в стандартната поща!

 

Ако в поръчката има няколко артикула и желаете да върнете някой от тях, трябва да заплатите сумата за цялата поръчка и с отделна пратка да върнете модела, който не желаете. Ние ще възстановим сумата за върнатия артикул. В случай, че се откажете от цялата поръчка, дължите на куриера таксата по връщането ѝ.

 

В случай, че поръчаният продукт не е в наличност, клиентът се уведомява по телефон или имейл, който е предоставил.

 

Доставката на поръчки от електронния магазин се осъществява с куриерска фирма „Спиди”. Поръчките се изпълняват в рамките на 2-5 работни дни.

 

Цената на доставката е за Ваша сметка и се начислява към общата сума на поръчката и се заплащат накуп.

Стандартната доставка на пратки с тегло до 1 кг. струва 3.50 лв. до офис на Спиди и 4.50 лв. до адрес.

Посочените цени са приблизителни. Те засягат доставки, на територията на България, които не отговарят на условията да бъдат безплатни.

 

Ако поръчката е на стойност над 50.00 лв. доставката е БЕЗПЛАТНА

 

Всички поръчки получени в петък вечер, по време на официални празници, събота или неделя се обработват в първия работен ден след това.

 

Работно време:


Поръчки направени в делнични дни се изпращат от 2 до 5 работни дни.
Поръчки направени в петък (след 17:00ч.), събота, неделя и празнични дни се обработват до два работни дни след това.

 

Ако закупеният продукт не отговаря на Вашите очаквания, винаги можете да го върнете или замените, като първо трябва да ни уведомите за това. Уведомяването става чрез използването на формата за контакт, намираща се на нашия уебсайт: Свържете се с нас

 

Връщането на продукта става чрез куриерска фирма Спиди, като срокът за връщане е 14 дни от датата на доставката. 

 

Моля да имате предвид, че транспортните разходи за връщането на продукта са за Ваша сметка, както и че продуктите трябва да се връщат само на указан от нас адрес, а не до офиса на куриерската фирма.

 

Процедурата по връщане е следната:

 

Използвайте Контактната форма на уебсайта, за да ни уведомите за отказа в предвидения за връщане срок, като е необходимо да изпратите следните данни:

- Номер на поръчка

- Дата на получаване на продукта

- Имена на клиент

- Телефон за връзка

- Тип и номер на платежния документ (фактура или разписка от куриер за пощенски паричен превод)

- При желание от Ваша страна, можете да посочите причина за връщане.

 

След изпращането на данните, представител от магазина ще се свърже с Вас.

 

Важно: Моля, осъществете връзка с нас преди да изпратите продукта обратно!

 

След потвърждение от наша страна, изпратете продукта, заедно с получените с него документи -  разписка от куриер за пощенски паричен превод и номер на поръчка, на указания от нас адрес:

 

Ако сте платили продукта с пощенски паричен превод (т.е. при получването от куриера), ние ще Ви върнем парите обратно по този начин в рамките на 7 работни дни след обратното му получване.

 

Ако сте платили с карта – ще получите парите си обратно чрез превод по същата банкова/paypal сметка.

 

Ако продуктът е с фабричен дефект, се заменя БЕЗПЛАТНО от нас като това се установява в присъствието на куриер или офиса на куриера.

 

Ако продуктът не отговаря на размера или не Ви удовлетворява, транспортните разходи са за Ваша сметка - разходите за първоначална доставка и разходите за връщане.

 

Потребителят носи отговорност за намалената стойност на продуктите, причинена от изпробването им. 

 

Върнатите продукти трябва да отговорят на следните задължителни условия:

 

  • Да са в оригиналната си опаковка и да не е нарушен търговският им вид (разкъсана опаковка, премахнати етикети, липсващи части и други).
  • Да не са употребявани!
  • Да са придружени с всички съпътстващи доставката документи, включително касова бележка или фактура, инструкция за употреба, гаранционна карта и други.

 

Упражняване на правото на връщане чрез друга куриерска фирма или по начин различен от инструкциите по-горе, НЯМА ДА БЪДЕ УВАЖЕНО.

 

Заявките се обслужват до 7 работни дни.